Dags för konkreta besked från Sahlin

De flesta påstår sig vilja ha en bred uppgörelse om försvaret, men vem medverkar konstruktivt till det att få det? Början på en bred uppgörelse kan knappast vara att frångå den rad av sjupartiuppgörelser som redan gjorts som grund för inriktningspropositionen under det senaste dryga året. En bra början vore helt enkelt att alla bara står för det dom redan har sagt.

Men ändå, för att se om och hur det skulle gå att komma framåt har jag vid det här laget bjudit in och fört samtal med följande personer på departementet:

Björn von Sydow

Håkan Juholt och hela försvarsberedningen

Anders Karlsson, ordförande i försvarsutskottet

De har fått en 25 minuters genomgång av innehållet i och arbetet med inriktningspropositionen. Jag återger inte samtalens innehåll, men de har varit bra i sig. Däremot vill jag vara tydlig med att jag har ställt två frågor:

1. Vad är viktigt för socialdemokraterna i det kommande arbetet? Vilka frågor är centrala för socialdemokraterna, vilken sakfrågor vill de vara tydliga i?

2. Vem talar för socialdemokraterna? Vem är min samtalspartner?

Summa summarum, detta vill regeringen – vad vill socialdemokraterna?

Anledningen är att utan besked på dessa punkter går det inte att nå en bred uppgörelse, vilket hela tiden varit min vilja att försöka nå.

Mona Sahlin har avfört Björn von Sydow från diskussionen och pekat på Anders Karlsson i försvarsutskottet och Håkan Juholt i försvarsberedningen. Men de blir tydligt att de inte har mandat när Sahlin sedan kräver partiledaröverläggningar. Då placerar hon bollen hos sig själv. Ansvaret för att ge besked om en genomförbar, konkretiserad och finansierad socialdemokratisk linje faller nu enbart på henne själv. Därför är det särskilt intressant att hon ger direkt motstridiga budskap om var hon står.

Häromdagen: Sahlin säger sig stå bakom försvarsberedningens rapporter som bl.a. innebär dubblerade internationella insatser, övergång till stående och kontrakterade förband, prioritering av lätta mekaniserade förband i armén och att ingen pliktpersonal ska finnas i framtidens insatsorganisation.

Igår: Försvaret av Sverige ska komma först, och om det går så kan Sverige eventuellt göra internationella insatser, utöver det.

Men socialdemokraterna gör ingen som helst prioritering av den nationella försvarsförmågan i sin budget. De skär 5 miljarder på försvaret, främst på internationella insatser och lyfter ut pengarna ur försvaret. På inget sätt alls stärks den nationella insatsorganisationen av Sahlin. Det gör dock regeringen genom att skapa ett försvar med högre tillgänglighet och användbarhet, för insatser såväl hemma som borta.