Status quo gynnar ingen

Att vi närmar oss den tid då inriktningspropositionen skall läggas märks tydligt i media. Det är en tid då politiska, industriella, ekonomiska, regionala och militära intressen ska vägas samman. Alla driver naturligen sitt.

Det är bra med försvarsdebatt. Samtidigt höjs tonläget. Den som inte tror att det blir som hon/han vill gör försök att invända mot tidsplan eller beslutsprocess, eller kräver förseningar av processen. Så är det i debatten och så blir debatten fram tills propositionen läggs.

Jag konstaterar dock att det bara finns en konkretiserad, genomförbar, sammanhållen linje för den framtida försvarspolitiken. Och det är regeringens i planeringsanvisningarna beslutade linje, som bygger på underlag från ett antal utredningar och rapporter.

Ytterligare ett viktigt underlag inkommer den 30 januari i form av försvarsmaktens svar på regeringens planeringsanvisningar. Detta ska vägas samman med övriga underlag och departementets eget arbete.

Många av de förslag som susar förbi i media lever likt dagsländor som markeringar, men saknar konkretion, underlag och finansiering. Ibland också en reell ambition om förverkligande.

Samtidigt noterar jag att polariseringen ökar just nu. En del hårdbetonar försvaret av Sverige vid gräns och vill lägga om kursen i den riktningen. Andra hårdbetonar internationella insatser, som försvarets kärnuppgift, och vill dra mer i den riktningen. Det inriktningsproppen syftar till är att föra ihop dessa båda perspektiv. Det är sammanhängande uppgifter. Försvaret ska värna Sverige och svenska intressen genom insatser i landet, närområdet och globalt. Förbanden skall vara användbara hemma och borta. Insatser internationellt gagnar landets säkerhet.

Intrycket av debatten blir tyvärr att en del verkar vara emot försvaret som det ser ut idag – men samtidigt också mot förändringen. Status quo är inget som Sverige eller försvarsförmågan gynnas av och inget alternativ.

Försvarsvänlig är den som nyanserat kan beskriva situationen idag, ta fasta på vad som behöver förändras, sätta nya mål för försvaret och också beskriva en realistisk väg för att genomföra dem.