Vi delar Norges förlust

Igår dödades fyra norska soldater i norra Afghanistan. Det var med djup sorg som vi i natt mottog beskedet om attacken. Vi delar Norges förlust.

Norge är inte bara en av Sveriges nära grannar, utan ett land med vilket vi delar värderingar och intressen. Norge är dessutom ett land som vi samarbetar nära med i försvarspolitiken i allmänhet och insatser internationellt i synnerhet. I Afghanistan finns Sverige, Finland och Norge nära varandra. Vi samarbetar om mycket, ett av exemplen är att Sverige stöder den norska helikopternärvaron.

Afghanistan diskuteras alltid när vi nordiska försvarsministrar möts.

Under det nordiska försvarsministermötet i Bergen för bara några veckor sedan handlade en av diskussionerna om hur de nordiska länderna bättre kan lära av varandra och samarbeta när det gäller stöd för veteransoldater. Ett exempel på det är sjukvårdskedjan, ett annat stödet efter hemkomst.

Insatsen de nordiska länderna gör tillsammans i Afghanistan är viktig och är förenad med risk. Viktigt är därför också det ömsesidiga stöd länderna ger varandra, i vardag och i utsatta situationer.