Allvarsam situation på den koreanska halvön

Idag skriver jag på SVD Brännpunkt om situationen på den koreanska halvön.

Utvecklingen på den koreanska halvön visar betydelsen av en sund politisk inriktning för länders utveckling och människors livsvillkor. Sydkoreas utveckling visar vikten av att Sverige alltid stödjer demokrati och mänskliga fri- och rättigheter.

I snart 20 år har jag försökt följa utvecklingen i Sydkorea och haft många kontakter med sydkoreanska politiker, företag och medborgare. Fram till hösten 2006 var jag sammankallande för riksdagens Koreagrupp. Jag var i Sydkorea som handelsminister 2007 och besökte då bl.a. Panmunjom. För ett drygt år sedan träffade jag Sydkoreas president Lee, när han besökte Sverige. Nyligen var en delegation av seniora sydkoreanska parlamentariker här.

Många av de kontakter jag haft med Sydkorea har pekat på den sorg många sydkoreaner kan känna över de omständigheter, som många människor på den koreanska halvön tvingas leva under. Vi talar om släkter som splittrats och vänner som skiljts åt under ett antal decennier och det tragiska i att människor lever i fruktan eller svält.

Samtidigt uttrycker många sydkoreaner upprördhet och frustration över våldet. Det är mycket allvarligt att Sydkorea utsatts för artilleribeskjutningen, något som fördömts bl.a. av Catherine Ashton och EU.

Sydkorea agerade med stor återhållsamhet i våras, när korvetten Cheonan sänktes. Omvärldens tydliga engagemang för att skapa förutsättningar för en politisk hantering av frågan var här till stöd.

Det lär sannolikt komma förändring i Nordkorea – frågan är tidpunkten, hur den ser ut, hur staten reagerar och hur människor och regionen påverkas när den sker. Vi vet alldeles för lite, för att bedöma dessa och andra faktorer. Men i längden går det knappast att upprätthålla så slutna och kontrollerande samhällssystem.

Tidigare bedrev Sydkorea den s.k. ”Solskenspolitiken”, ett töväder som belönades med Nobels fredspris. I den sydkoreanska debatten finns nu dom som efterlyser tydliga och tuffare reaktioner mot Nordkorea, i frustration över att våld används mot landet.

USA står bakom Sydkorea och har drygt 25.000 man i landet. Japan känner oro inför nordkoreanska kärnvapen och tidigare robottester. Kina är det land som har störst möjligheter att påverka Nordkorea. Inget land vill se stridshandlingar eller krig på den koreanska halvön. Både civila på den koreanska halvön, internationell fred- och säkerhet och världsekonomin behöver politiska lösningar. Detta sagt även om de s.k. ”sexpartssamtalen” visat hur svår denna väg är.

Situationen på den koreanska halvön visar med stor tydlighet hur sammanflätad säkerheten i världen är. Sverige har under många år sökt bidra till fred, stabilitet och utveckling på den koreanska halvön. En del av dessa svenska insatser försöker jag beskriva i SVD idag.

Annonser
%d bloggare gillar detta: