Allt närmare överföring av säkerhetsansvar

ISAF-mötet i Bryssel idag bekräftade att den första omgången av överföring av säkerhetsansvar från ISAF till afghanska säkerhetsstyrkor kan komma att inledas i sommar. Den 21 mars, i samband med det afghanska nyåret, kommer president Karzai att hålla ett tal där han förväntas ange de områden som han beslutat att transitionen först skall genomföras i.

Bilden Nato ger av insatsen i Afghanistan är förhållandevis positiv. Den afghanska armén växer och är nu lika stor som den internationella närvaron. Det finns nu 100 000 fler soldater i Afghanistan än i fjol, av vilka 75 000 är afghanska. Det kommer att finnas 305 000 afghanska säkerhetsstyrkor väl före måldatum, som är oktober 2011.

Enligt dagens Nato-redovisningar fungerar planen för insatsen. Motståndsgruppernas momentum uppges ha brutits och delvis har de tryckts tillbaka. Motståndet har förlorat delar av sina basområden och symboliska platser. Framsteg har gjorts i södra Afghanistan, men också i de norra områdena.

Det är nu 49 länder som deltar i ISAF, vilket gör ISAF till den bredaste koalitionen i historien.

I mitt inlägg idag så välkomnade jag att transitionen nu ser ut att kunna inledas. Inlägget tog också upp vikten av en civil-militär ansats för att nå framgång och att Sverige övergår till civil ledning av PRT Mazar e-Sharif under 2012. Samtidigt skiftas inriktningen av det svenska bidraget stegvis över från stridande till stödjande uppgifter.

Jag betonade vikten av good governance i Afghanistan, att regeringen bekämpar korruption, respekterar mänskliga rättigheter, avstår från dödsstraffet och att alla aktörer måste göra allt för att undvika civila offer. Det kom för övrigt ny statistik häromdagen, som visar att motståndsgrupperna ansvarar för 75 procent av de civila offren i Afghanistan och att antalet civila som skadas av den internationella närvaron har minskat.

Jag hade också möjlighet att tala med min afghanske kollega Wardak och efterhöra hans syn på utvecklingen i norra Afghanistan.

Annonser
%d bloggare gillar detta: