Gripen på väg i insats

När 8 stycken JAS 39 Gripen nu i helgen lämnar Sverige för att delta Libyeninsatsen är det på flera sätt historiskt.

*Sverige bidrar till en internationell insats med stridsflyg, för första gången på 50 år.

*Det är första gången Sverige använder JAS 39 Gripen i en internationell insats.

*Det är första gången vi använder en del av den Nordiska Stridsgruppen i en insats.

*Libyen är den tredje Natoledda insats som Sverige samtidigt deltar i.

Debatten om den svenska insatsen i Libyen har de senaste dagarna handlat mer om vad insatsen inte innebär, än om vad förbandet ska utföra för uppgifter.

Och det är väl känt att regeringen gärna hade sett ett vidare mandat för det svenska bidraget, än vad som blev fallet. Samtidigt skulle insatsen inte kunna genomföras utan brett stöd i riksdagen. Den skulle heller inte genomföras om den inte var relevant både i Sveriges och Natos ögon.

När Natos generalsekreterare var här i torsdags var han entydig om att det svenska bidraget var mycket välkommet och uppskattat. Samma sak uttryckte min brittiske kollega Liam Fox, när han ringde mig i fredags.

Sverige gör alltid insatser internationellt tillsammans med andra länder. Vi är alltid beroende av att olika länder kompletterar varandras insatser. Så är också Nato. När Sverige upprätthåller flygförbudszonen så frigörs andra länders resurser för andra uppgifter. Dock är det ett antal länder som bidrar till Libyeninsatsen med olika former av restriktioner.

Nu har riksdagen beslutat mandatet för insatsen. Det var viktigt med en bred överenskommelse. Försvarsmakten kommer att arbeta för att den skall genomföras så bra som möjligt.

Annonser
%d bloggare gillar detta: