Uppgifter i DN idag

Med anledning av DNs uppslag om insatsen i Libyen idag finns anledning att göra några noteringar.

* Insatsen för att upprätthålla flygförbudszonen i Libyen leds med krypterad talstridsledning. Enligt flygvapeninspektören Anders Silwer används inte Länk 16 för detta. Alla deltagande länder har för övrigt inte Länk 16.

* De svenska flygplanen ska endast upprätthålla flygförbudszonen, men har ytterst självförsvarsrätt. Men enligt Försvarsmakten är rutinen sådan att belyses en Gripen med radar eller beskjuts från marken av en luftvärnsrobot eller kanonluftvärn så gör planet undanmanöver och brukar motmedelssystem.

För att använda en GPS- och/eller laserstyrd precisionsbomb skulle planet sannolikt behöva gå ur situationen och därefter in i den igen. Tidsmarginalerna i detta läge talar också emot användandet av precisionsbomber. Flygvapeninspektören säger därför också att ”sannolikheten för användande av precisionsbomber är mycket liten”.

* Allmänt sett kan man säga att de bomber Gripen kan bära är laser och/eller GPS-styrda. De kan invisas med stor precision av det egna flygplanet eller av ett annat flygplan i det egna förbandet. Det finns alltså inte stor risk för fritt fallande ostyrda bomber, såsom man kan få intryck av i texten.

* Gällande lufttankning så har Sverige en Hercules som har byggts om för att kunna träna svenska piloter i procedurer för lufttankning. Denna Hercules används för övning, men nu också i insats.

Därutöver är Gripen kompatibel med både franska och amerikanska flygplan för lufttankning. Att nu också använda den egna tankningsresursen i insats ger Sverige erfarenheter bättre än övning på hemmaplan.

Annonser
%d bloggare gillar detta: