Bättre resultat på frivilliga antagningstester än vid mönstring för värnplikt

Som Ekot rapporterar idag visar tester och prov från de första antagningsprövningarna för den nya grundläggande militära utbildningen (GMU) att resultaten är bättre nu, än under de senaste omgångarna av mönstring för värnpliktstjänstgöring.

Både urvalstest med intelligensprov, psykisk funktionsförmåga, befälslämplighet, muskelstyrka, tjänstbarhet för de mest krävande befattningarna, hörsel och syn visar bättre resultat nu än tidigare. Endast fysisk arbetsförmåga har gått ned något, sannolikt på grund av att målgruppen är något äldre nu än tidigare.

Man skall komma ihåg att detta enbart är resultat från de första två GMU-omgångarna, men likväl stärker det ju knappast påståenden om att soldaternas kvalitet skulle bli sämre med frivillig rekrytering. Om något visar det motsatsen, att de som söker till Försvarsmakten verkligen vill dit och tar proven på allvar. Den bilden får man också när man frågar om orsaker till förbättrade resultat – det är en annan och mer ambitiös målgrupp som genomför testerna nu. Ingen vill misslyckas för att slippa inryckning. Tvärtom är man medveten om att det är en konkurrenssituation.

Kraven för att bli antagen har därmed snarast ökat. Eftersom de första tre rekryteringsomgångarna sett 22 000 ansökningar på 2400 platser så ser vi hittills både kvantitet och kvalitet i den frivilliga rekryteringen till Försvarsmakten. Försvaret lockar många och många bra personer. Men vi är fortsatt i en lärande process.

Tabellen nedan visar Rekryteringsmyndighetens jämförelse i siffror. Skalan på testresultaten är graderad 1 till 9 där 9 är högst. De angivna värdena utgör genomsnittet för respektive grupp.
Procenttalen anger hur många av de testade som klarar kraven för tjänsterna med högst kravnivå, A.
(klicka på bilden för att få den större)

Annonser
%d bloggare gillar detta: