Mycket oklart vad Socialdemokraterna vill med Libyeninsatsen

På sin pressträff idag avfärdade Håkan Juholt helt en förlängning av den svenska Gripeninsatsen i Libyen.

I den skriftliga rapporten från i morse däremot säger Socialdemokraterna sig inte se att den svenska Gripeninsatsen för att hävda flygförbudszonen bör vara ”prioriterad”, givet att det libyska flygvapnet skulle vara utslaget. Beskedet förändrades alltså på bara ett par timmar. Från en öppen formulering – till en stängd.

Men Libyen har sannolikt fortfarande kvar både stridsflygplan och helikoptrar. Stridsflyget hålls för närvarande på marken av den internationella närvaron. Det har förekommit helikopterflygningar i strid med flygförbudszonen.

Om det internationella samfundet slutar att upprätthålla flygförbudszonen riskerar vi att Libyen kan få upp stridsflyg i luften igen. Då man vill hindra inflöde av vapen bör man notera att Libyen inte enbart, eller ens främst vetter mot havet.

Varför skulle det vara bättre att avbryta en pågående, efterfrågad och effektiv insats med Gripen – för att ersätta med någon annan, ännu inte lika efterfrågad förmåga och först om flera månader?

Sverige har redan bidragit med transportflyg genom Herculesplan vid flera tillfällen. Att det är viktigt med såväl humanitärt stöd som långsiktig återuppbyggnad delas säkert av de flesta.

Annonser
%d bloggare gillar detta: