Besök Flygvapenmuseet i Linköping

Vi – medarbetare från Försvarsdepartementet och jag själv – besökte Flygvapenmuseet i Linköping häromdagen, i anslutning till mottagningsceremonin för Black Hawk på Malmen.

Museet är fantastiskt intressant och något jag gärna rekommenderar för alla med intresse för historia, flyg och försvar. Det är mycket välförtjänt att museet fått mycket uppmärksamhet och blev årets museum 2011.

Museet skildrar flygvapnets utveckling, såsom namnet säger. Där finns ett mycket stort antal flygplan och helikoptrar från olika tidsperioder.

Men museet har dessutom lyckats sätta flyget i perspektiv av den säkerhetspolitiska utvecklingen i omvärlden och närområdet. Därtill speglar museet mycket väl det svenska samhällets utveckling och tidsanda under olika perioder. Besökaren stiger rakt in i svenska hemmiljöer under 1950-60-70 och 80-talen, där så autentiska miljöer som möjligt byggts upp för att förstärka den relevanta tidens nyhetsrapportering.

Redan detta motiverar mycket väl besök av skolklasser och ungdomar i syfte att levandegöra historien. För barn och ungdomar finns också en stor avdelning med experiment och upplevelser kopplade till flyg, samt flygsimulatorer – som verkligen lockar även vuxna att pröva.

Den kanske mest spännande delen, tillika museets huvudattraktion, är en utställning om DC-3:an. Historien om den svenska DC-3:an som sköts ner av sovjetiskt jaktflyg 1952, motiverar i sig självt ett besök på museet. Att se det bärgade flygplanet ger anledning till reflektion kring tragedin. Där finns personliga ägodelar från besättningen och utrustning från planet. Utställningen ger också möjlighet till fördjupning i vad som hände DC-3:an.

Annonser
%d bloggare gillar detta: