Proposition idag om NBG 2015

Idag beslutade regeringen propositionen om den nordiska stridsgruppen och svenskt ledarskap för nordiska stridsgruppen, under första halvåret 2015.

Den är del av en uppgörelse med oppositionen som också omfattar luftförsvarsutredning. Det har varit mycket konstruktiva samtal.

Anledningen att vi begär riksdagens stöd för att Sverige ska leda stridsgruppen just första halvan av 2015 är, att det då efterfrågas en snabbinsatsstyrka till EUs förfogande.

När Sverige ledde NBG 2011, så användes NBGs stridsflygskomponent (EAW), inom ramen för den av FN mandaterade och av Nato ledda insatsen i Libyen, till stöd för europeisk säkerhet. Mindre än ett dygn efter slutligt politiskt beslut befann sig Gripenplanen på Sigonellabasen på Sicilien. Sverige har alltså använt delar av den snabbinsatsförmåga vi tidigare haft via NBG.

Propositionen speglar också de samtal vi haft med oppositionen om arbete för att öka snabbinsatsstyrkornas användbarhet generellt, men också att användandet av stridgruppen för att bidra till humanitära insatser är möjlig, men då enbart som indirekt stöd i enlighet med bland annat FN:s riktlinjer på området och de restriktioner som finns för sådan samverkan från den humanitära sidan.

%d bloggare gillar detta: