Försvarsministermöte i Bryssel

 

Igår var det rådsmöte för försvarsministrarna i Bryssel. På agendan stod bl.a. diskussion om EU-ledda krishanteringsinsatser, såsom Atalanta för att bekämpa sjöröveri utanför Afrikas horn och EUTM, där somaliska säkerhetsstyrkor utbildas i Uganda.
 
Lunchmötet var måhända mest intressant, då utmaningarna som följer av USAs flytt av fokus till Asien från Europa diskuterades. Många EU-länder har tre stora utmaningar samtidigt: Att genomföra omfattande neddragningar av försvarsanslagen, att lyckas med omfattande försvarsreformer och att hantera press från insatser internationellt, främst Afghanistan.
 
Detta gör att aptiten på nya insatser internationellt är begränsad, men att önskan om närmare förmågesamarbete är stor, både för att bevara existerande förmågor och för att bygga nya. 
 
Igår togs första steget mot ett samarbete kring lufttankningsförmåga. I Libyeninsatsen framstod det än en gång tydligt att Europa saknar avgörande förmågor för att självt genomföra insatser. Beroendet av amerikanskt stöd är stort. Hur samarbetet kring lufttankning kommer att se ut återstår att se. Sverige har en ombyggd Herculesmaskin för lufttankning, som dock inte användes under större delen av Libyeninsatsen, då andra länder bidrog med effektiva lösningar.
%d bloggare gillar detta: